Ajerkoniak by whiteakonSkładniki:1/8 l spirytusu1/8 l wódkipuszka mleka skondensowanego, niesłodzonego1 szkl. cukru zwykłego lub cukru pudru4 żółtka1 torebeczka cukru wanilinowego ew cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżka)Wykonanie:Miksujemy żółtka z cukrami na kogiel mogel, miksując dodajemy mleko, alkohol. Wlewamy do butelek i odstawiamy na kilka dni do lodówki.Ajerkoniak by chillibiteSkładniki:150g żółtek (ok 6-7 szt)150g cukrułyżeczka ekstraktu wanilii lub duży cukier waniliowy250g mleka skondensowanego niesłodzonego250g dobrej wódki (używam Wyborowej)Wykonanie:W dużej dużej metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą wodą utrzyj żółtka z cukrem i wanilią na parze na puch - trwa to ok 5 minut. Poproś teraz o pomoc kogoś z domowników - wciąż ucieraj kogel mogel a pomocnik wąską strużką będzie wlewał mleko skondensowane do ucieranej masy. Gdy już całe mleko będzie wkręcone, asystent niechaj wlewa wąską strużką wódkę. Cały proces powinien trwać ok 15 minut. Masa powinna byc gładka, bez grudek i bardzo puszysta.