ßßß Cookit - przepis na Ajerkoniak

Ajerkoniak

nazwa

Wykonanie

W niektórych krajach misa tego trunku jest tradycyjnym składnikiem wigilijnych stołów, tuż obok suszu i ponczu. Ja jednak nigdy nie przygotowywałam samodzielnie ajerkoniaku w domu. Zresztą nie jestem specjalną fanką tego likieru. Jednak zupełnie inaczej jest z resztą mojej rodziny, która go wręcz uwielbia. Z racji nadchodzących świąt postanowiłam przygotować im moją, domową wersję bez zbędnych aromatów i poprawiaczy smaku. I wiecie co? Pokochałam go i ja. Jest przepyszny, kremowy, lekko słodki i nie tak mocny jak sklepowa wersja. Pomimo iż do świąt jeszcze trochę czasu zostało, cała butelka zniknęła w zastraszającym tępie, stanowiąc idealny dodatek do niedzielnego deseru. Tak więc tuż przed samą wigilią planuję ponownie ukręcić trochę tego smakołyku do uroczystej kolacji. Polecam i Wam, jest pyszny! :)
Składniki:
10 małych (S) żółtek (lub około 8 dużych)
1/3 szklanki spirytusu wysokoprocentowego
500 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
32 g cukru wanilinowego (1 duże opakowanie)
2 łyżki cukru
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Żółtka wbić do misy miksera. Dodać zwykły cukier i cukier wanilinowy i ubijać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać przesiany cukier puder i miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Ciągle miksując, na większych obrotach, bardzo powoli wlewać spirytus. Należy robić to bardzo ostrożnie i w niewielkich ilościach, żeby żółtka się nie ścięły i masa się nie zważyła. Masa zrobi się ciemniejsza, ale wciąż powinna być jednolita kolorystycznie.
Następnie również bardzo powoli i po trochu wlewać skondensowane mleko.
Całość przelać do butelki i gotowe.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_163_ajerkoniak.html