Wykonanie
Historyczny sernik - znowu :) nazwany na cześć pierwszej w historii sprzedanej ViO38.Inspirację zaczerpnęłam tradycyjnie od naszej Ulubionej Blogerki i miało być wszystko tak jak u Niej ale na drodze stanęły mi
braki zaopatrzeniu w
mascarpone - zupełnie nieoczekiwane.Sernik sporządziłam zatem z:1 kg
twarogu Piątnica1 dużego opakowania
śmietany 18% Piątnica1 szklanki
miodu ( mało słodkiego )7 dużych jaj100 g miękkiego
masła3 łyżeczek
cynamonu1 dużego budyniu
waniliowegoWszystko wymieszałam mikserem i wyłożyłam na wcześniej przygotowany spód, któryzrobiłam tradycyjnie z
petit beurre, z dodatkiem
masła,
kardamonu,
cynamonu i
imbiru w proporcji 300 g
ciastek, 200g roztopionego
masła i po łyżeczce przypraw.Na wierzch wymyśliłam sobie mus z
białej czekolady (5 szt po 100g) i
śmietanki 36%(500g) ale niestety nie wyszedł - mieszanina zważyła się, więc dodałam pół kostki miękkiego
masła i wyszła świetna masa.. jedynie odrobinę bardziej kalorycznaNa wierzch kolorystycznie dobrana resztka z masy zrobionej podobnie , tyle że z
gorzkiej czekoladywyszło jak widać i chyba dobre..jutro się przekonam