Wykonanie
Składniki na około 7 sztuk:1 szklanka
mąki pszennej chlebowej1 szklanka
mąki pszennej (ew. może tylko być sama pszenna)1 szklanka ciepłego
mleka15 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki
oleju(bądź
oliwy)
Mąki,
sól i
olej wymieszać.
Drożdże posypać
cukrem i rozetrzeć aż będą wodniste- wlać do
mąki. Dodać
mleko, wymieszać łyżką a
potem chwilę zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę (ma podwoić objętość). po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni przez około 20 minut. Można przed pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem :) . Smacznego