ßßß Cookit - przepis na Tarty wielkanocne

Tarty wielkanocne

Wykonanie

Spód z tarty z agrestem i bezą (wystarczył na 1 dużą i 3 małe).
Do dużej:
- 3 banany
- pralina z Toscakaki, ale płatki migdałowe zastąpiłam podpieczonymi, obranymi i pokrojonymi orzechami laskowymi, brazylijskimi i migdałami
- łyżka Nutelli
- 50 g białej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka żelatyny
2 banany upiec w piekarniku w skórkach. Obrać, zmiksować w blenderze z Nutellą. Mieszaninę wystudzić. Dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wody żelatynę, pokrojoną/startą na dużych oczkach czekolady i pokrojonego na spore plasterki banana. Wyłożyć na gotowy spód. Przygotować pralinę (i ją upiec, w dowolnej blaszce), wystudzić, połamać na małe kawałeczki (mniej więcej żeby każdy kawałek orzecha był osobno) i posypać nią tartę (praliny będzie za dużo, ale dla rodzinki to nie problem).
Do małych:
Przygotować "wstęp" do sernika na zimno - ubić kremówkę, wymieszać z serkiem waniliowym. Wyłożyć na spody, ozdobić malinami i pozostałą praliną (której nadal będzie za dużo, ale to w dalszym ciągu nie jest problem).
Zrobić ładne zdjęcia, pochwalić się znajomym i zjeść.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/185/tarty-wielkanocne