Wykonanie
Przepis pochodzi z programu "Kuchnia francuska po prostu":Od razu rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Ciast (kruchy spód):pół szkl. miękkiego
masła1/3 szkl.
cukruRozcieramy.1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoDodajemy do
maślanej masy. Mieszamy.1 szkl.
mąkiMieszamy z masą.
Ciastem wyklejamy formę.Ciasto pieczemy przez 15 min.Wierzch:1
jajkoRoztrzepać.łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/4 szkl.
cukruWymieszać.200g
serka śmietankowego (można dodać trochę więcej)Wymieszać (a najlepiej zmiksować lub rozbić grudki trzepaczką).2
jabłka (lub więcej) najlepiej nie obranePokroić w dość cienkie półksiężyce.1/4
cukrupół łyżeczki
cynamonugarść
migdałów (lub
orzechów włoskich)Wymieszać.Na ciasto (prosto wyjęte z piekarnika) wylać
śmietankową część, a na nią poukładać
jabłka i posypać
migdałami. Piec jeszcze przez 30-40 min. Wyjmujemy z formy po wystygnięciu.Gotowe i smacznego !