Wykonanie
Przepis pochodzi z programu Marthy:2,5 szkl.
mąkiPrzesiać.szczypta
soli1 łyżeczka
imbiru (można więcej)1 łyżeczka
cynamonu0,25 łyżeczki
goździków (niekoniecznie, dodają pikanterii)2 łyżeczki
sodyDodać do
mąki i wymieszać.0,75 szkl. bez
nabiałowego tłuszczu do pieczenia (można zastąpić
masłem)Utrzeć.1 szkl.
brązowego cukru (można mniej)Dodać do tłuszczu i dalej ucierać (na puch).0 , 25 szkl. melasyDodać do masy i dalej miksować.0,25 niesłodzonego
musu jabłkowego (można zastąpić
jajkiem)Dodać do ucieranej wciąż masy. Następnie wsypać suchą mieszankę
mąki i przypraw.Całość zmiksować tylko do połączenia składników (jeśli będziemy dłużej miksować, staną się twarde). Masę schłodzić w lodówce przez 1 godz. (lub w zamrażarce przez 15 min).
Ciastka formować w kule (najlepiej łyżką do
lodów), ponieważ później rozleją się. Kulki obtaczamy w cukrze i spryskujemy
wodą (będą pięknie błyszczały). Piec w 180 stopniach do zezłocenia (ok 15 min).