Wykonanie
Składniki na 4
bułki:*2 szklanki
mąki pszennej+2 łyżki na zaczyn*20 g
drożdży*150 ml ciepłego mleka+
mleko do posmarowania
bułek*1
jajo*1 łyżka
oleju*3 łyżki
mleka w proszku*1/4 łyżeczki
cukru*1/4 łyżeczki
soli*
przyprawy do posypaniaPrzygotowanie:W misce przygotować zaczyn z 3 łyżek ciepłego
mleka,
drożdży, szczypty
cukru i
soli oraz
mąki przeznaczonej na zaczyn. Do miski przesiać
mąkę,dodać
przyprawy oraz
mleko w proszku.Dokładnie zamieszać. Następnie dodać zaczyn,
mleko,
jajo i
olej. Dokładnie zamieszać a następnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 50 stopni Celsjusza a następnie wyłączyć (piekarnik ma być zamknięty). Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 4 części.Z każdej części uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce. Posmarować
mlekiem i posypać dowolnymi
przyprawami.Włożyć do nagrzanego piekarnika i natychmiast go zamknąć. Po upływie około 30 minut bułeczki wyjąć a piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza. Do nagrzanego piekarnika włożyć bułeczki i piec około 15 minut.