Wykonanie
0,5 kg
mąkiniepełna szklanka
mlekapół szklanki
cukru ( ja
daję mniej dzięki kruszonce i tak jest słodka)3 dag świeżych
drożdży3 dag
masła ( roztopionego i przestudzonego)
cukier wanilinowy lub aromat( można wogóle pominąć)1 całe
jajkoDrożdże rozetrzeć z 2 łyżkami
cukru, dolać ok 2 łyżki letniego
mleka i dwie do
trzech łyżek
mąki rozetrzeć grudki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia.gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać pozostałe składniki, wyrobić a pod koniec wyrabiania dolać roztopione
masło i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie łatwo odchodziło od ręki. Uformować kulę przełożyć do wysypanej
mąką miski przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. po tym czasie wyjąć, przekroić na dwie części, krótko wyrobić. Każdą podzielić na trzy części z których uformować wałeczki i spleść warkocz. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, zostawić ok 15 minut do napuszenia.
Chałki na blaszce ułożyć w sporym odstępie od siebie bo jeszcze urosną podczas pieczenia.kruszonka;2 łyżki
mąki1 łżka
cukru1 łyżka
masławszystko rozgniatać palcami do połączeniaNapuszone
chałki posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka lub samym
mlekiem posypać kruszonką i piec ok 20-30 minut ( w zależności od piekarnika) w 180 st.Smacznego ;)