ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z jeżynami ( prosty przepis ).

Drożdżówki z jeżynami ( prosty przepis ).

nazwa

Wykonanie

Jeszcze niedawno ciasto drożdżowe wydawało mi się nie na moje siły - czytaj bardzo trudne. Jaki ś czas temu upiekłam swoje pierwsze ciasto drożdżowe z owocami ( wkrótce na blogu ) z przepisu teściowej. Okazało się, że nie jest to takie straszne ...Tak więc poszłam za ciosem i tak powstały drożdżówki. Przepis powstał po przeczytania kilkunastu przepisów na drożdżówki - wyszedł ;) W opisie przygotowania podaje także wersje przyśpieszoną - u mnie działa ponieważ nie jestem zbyt cierpliwa ;)
Mam nadzieję, że spróbujecie i już nigdy nie kupicie "sklepowych" drożdżówek.
Składniki : ( na 15 drożdżówek )
* 250 ml mleka,
* 40 g drożdży,
* 500 g mąki, plus do podsypania,
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
* 3 jajka,
* 50 g masła, rozpuszczonego,
* 400 g jeżyn,
* 2 łyżki cukru,
Przygotowanie :
W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj zaczyn.
W 250 ml ciepłego mleka rozpuść dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki i pokruszone drożdże.
Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do nagrzanego do 40 stopni Celsjusza piekarnika i zostaw na około 5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).
Jeżyny umyj i osusz, wymieszaj z dwoma łyżkami cukru i odstaw.
Pozostałą mąkę przesiej do miski razem z cukrem wanilinowym, dodaj dwa jajka, 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła a także powstały zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodaj mąki.
Ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około 10-15 minut.
Gotowe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką, na grubość około 1.5 cm - będzie to bardzo łatwe.
Następnie przy użyciu szklanki wytnij koła, pozostałe ciasto zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka. "Placki" ułóż na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut - szybka wersja do piekarnika ( 40 stopni ) na 5 minut.
W miedzy czasie przełóż jeżyny na sitko i odcedź sok.
W wyrośniętych plackach dnem szklanki ( mniejszej niż do wykrawania ) delikatnie zrób wgłębienia. Do dołeczków nakładaj po łyżce odcedzonych jeżyn.
Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 12-15 minut - do czasu aż brzegi ładnie się zarumienią.
Dodatkowo upieczone drożdżówki możesz polać lukrem :) Pycha !
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2015/08/drozdzowki-z-jezynami-prosty-przepis.html