Wykonanie
Jeszcze niedawno
ciasto drożdżowe wydawało mi się nie na moje siły - czytaj bardzo trudne. Jaki ś czas temu upiekłam swoje pierwsze
ciasto drożdżowe z
owocami ( wkrótce na blogu ) z przepisu teściowej. Okazało się, że nie jest to takie straszne ...Tak więc poszłam za ciosem i tak powstały drożdżówki. Przepis powstał po przeczytania kilkunastu przepisów na drożdżówki - wyszedł ;) W opisie przygotowania podaje także wersje przyśpieszoną - u mnie działa ponieważ nie jestem zbyt cierpliwa ;)Mam nadzieję, że spróbujecie i już nigdy nie kupicie "sklepowych" drożdżówek.
Składniki : ( na 15 drożdżówek )* 250 ml
mleka,* 40 g
drożdży,* 500 g
mąki, plus do podsypania,* 2 łyżeczki
cukru wanilinowego,* 3
jajka,* 50 g
masła, rozpuszczonego,* 400 g
jeżyn,* 2 łyżki
cukru,
Przygotowanie :W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj zaczyn.W 250 ml ciepłego
mleka rozpuść dwie łyżki
cukru, dwie łyżki
mąki i pokruszone
drożdże.Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do nagrzanego do 40 stopni Celsjusza piekarnika i zostaw na około 5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).
Jeżyny umyj i osusz, wymieszaj z dwoma łyżkami
cukru i odstaw.Pozostałą
mąkę przesiej do miski razem z
cukrem wanilinowym, dodaj dwa
jajka, 50 g rozpuszczonego i przestudzonego
masła a także powstały zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodaj
mąki.Ciasto przełóż do miski wysmarowanej
oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około 10-15 minut.Gotowe ciasto rozwałkuj, podsypując
mąką, na grubość około 1.5 cm - będzie to bardzo łatwe.Następnie przy użyciu szklanki wytnij koła, pozostałe ciasto zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka. "Placki" ułóż na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut - szybka wersja do piekarnika ( 40 stopni ) na 5 minut.W
miedzy czasie przełóż
jeżyny na sitko i odcedź sok.W wyrośniętych plackach dnem szklanki ( mniejszej niż do wykrawania ) delikatnie zrób wgłębienia. Do dołeczków nakładaj po łyżce odcedzonych
jeżyn.Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym
jajkiem.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 12-15 minut - do czasu aż brzegi ładnie się zarumienią.Dodatkowo upieczone drożdżówki możesz polać lukrem :) Pycha !