Wykonanie
Skoro niedawno powstała frużelina, musiałam zrobić też gofry. Chciałam, aby było nieco zdrowsze i dlatego zrobiłam je z
mąki orkiszowej. Skorzystałam z przepisu Abcdieta od kuchni . Gofry wyszyły przepyszne, ale miałam problemy z wyciąganiem ich z gofrownicy. Musiałam naprawdę dobrze ją smarować za każdym razem.
Składniki (na ok 10 sztuk):1 1/2 szklanki
mąki orkiszowej jasnej2
jajka1/2 szklanki
oleju + więcej do smarowania gofrownicy300 ml
mleka (dałam 2 %)ziarenka z 1
laski wanilii1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru trzcinowegoszczypta
soliWykonanie:
Mąkę,
żółtka,
wanilię, proszek,
cukier i
olej wymieszać w misce na gładkie ciasto.
Białka ubić ze szczyptą
soli i następnie delikatnie wymieszać z pozostałym
ciastem. Gotową masę wylewać chochlą na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną
olejem. Piec na złoty kolor.