Wykonanie
Składniki:5 szt drobnej
cukinii50 g
masła50 g
mąki800 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego1
cebula100 ml
białego wina1 łyżka
oleju100 ml
śmietany 30%sólpieprzświeża
bazyliaPrzygotowanie:
Cukinię myjemy i obieramy, skórki zachowujemy, a
cukinię kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy
olej i szklimy
cebulę, dodajemy białą kostkę
cukini. Podlewamy
białym winem i odparowujemy.W osobnym naczyniu blanszujemy zielone skórki
cukinii tak, aby nie straciły intensywnego, zielonego koloru. Szybko hartujemy w lodowatej wodzie. Sporządzamy białą zasmażkę:
masło rozpuszczamy, dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy. Wlewamy
bulion, całość zagotowujemy. Do tak przygotowanej bazy dodajemy wcześniej podduszone białe części
cukinii. Gotujemy, przyprawiając
solą i
pieprzem do smaku, pod koniec gotowania dodajemy
śmietanę i już nie gotujemy. Gdy smak i miękkość
cukini będzie odpowiednia, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Połowę białego kremu
cukiniowego odlewamy do osobnego garnka i dodajemy do niego blanszowane, zielone skórki oraz kilka listków
bazylii. Dokładnie miksujemy.W ten sposób otrzymujemy dwa kolorowe kremy
cukiniowe, które łączymy na talerzu w dowolnych proporcjach i w dowolny sposób. Podajemy z kawałkami drobno pokrojonej
cukini i grzankami z
chleba tostowego.
