Wykonanie
Krucha
tarta z
pomidorami i
aromatycznym serem Gruyer. Danie, którego opis Georgeanne Brennan w jej książce "
Świnia w Prowansji" chyba najbardziej podziałał na moją wyobraźnię
smakową. Może dlatego, że uwielbiam tarty, a może dlatego, że jej opis znajduje się pod koniec książki, przez 235 stron wywołującej silne pragnienie zjedzenia czegoś francuskiego - kto czytał ten wie ;-)Trzy składniki i ich połączenie sprawiają, że ta prosta kompozycja niesie prawdziwe doznania smakowe.
Musztarda Dijon jest prawie niewyczuwalna, a jednak jej muśnięcie kubków
smakowych zwraca uwagę na obecność czegoś intrygującego.
Pomidory - o których wiemy, że najwięcej aromatu wyzwalają upieczone, usmażone, czy w jakikolwiek inny sposób poddane termicznej obróbce (mieliśmy okazję przekonać się o tym przy klasycznej
sałatce Caprese, w której podaliśmy przesmażone
pomidorki koktajlowe (zobacz). I na koniec Gruyer, idealny do zapiekania
ser o bardzo złożonym smaku.Ciasto kruche do tej tarty tradycyjnie podpiekłam i ostudziłam. Autorka pisała o ułożeniu
pomidorów w równej, jednej warstwie - ja ulożyłam je równo, ale nakładając w zakładkę jeden plaster
pomidora na drugi. Możliwe, że ułożenie plastrów jeden obok drugiego pozwoli im łatwiej odparować podczas pieczenia. Ponieważ jednak moje kruche ciasto było podpieczone nie namokło, mimo że trochę soku z
pomidorów uwolniło się.Polecamy też więcej przepisów na: Tarty, dania kuchni francuskiej Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche,
pomidory
Tarta z
pomidoramiNa podstawie opisu Georgeanne Brennan w "
Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji" .Proporcje składników własne.Na formę do tarty o średnicy 24 cmSkładniki:ciasto kruche wytrawne wg tego przepisu400 g
pomidorówok. 2 łyżeczki
musztardy Dijon100 g
sera Gruyeroliwasól,
pieprzświeży lub suszony
tymianekPrzed przygotowaniem polecam:poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniuPrzygotowanie:Przygotować ciasto kruche według przepisu .Temperaturę piekarnika podnieść do 200 stopni.
Pomidory ze skórką pokroić w cienkie plastry.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podpieczone kruche ciasto posmarować
musztardą i ułożyć plastry
pomidora. Skropić
oliwą, przyprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem, posypać
startym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut (
pomidory powinny delikatnie rozpaść się).


,Składnik główny:
pomidory,Składnik główny:ciasto kruche,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,