Wykonanie
W chłodne dni poszukuję intensywnych aromatów, często z delikatną nutą
słodyczy. Dania takie jak Fizioły, Zupa z
soczewicy lub
Kaczka z warzywami i
jabłkiem nie tylko rozgrzewają, ale również dostarczają mnogości
smakowych połączeń. Dziś dołącza do nich szaszłyk. Soczysta
kaczka i mięsista,
suszona śliwka to duet, który zawsze się sprawdza. Całość aromatyzowana
czosnkiem i świeżym
tymiankiem.
Mięso kaczki można wcześniej zamarynować - nie ma jednak takiej potrzeby. Naturalny, charakterystyczny smak
kaczki i towarzyszących jej dodatków wystarczą, aby uzyskać danie pełne smaku i aromatu.Polecamy też więcej przepisów na:
MięsaNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
kaczkę,
suszone śliwkiproporcje na 4 osoby po 2 szaszłykiSkładniki:4 filety
kaczki ze skórą po 150-180 g24-32
śliwki suszone500 g
ziemniaków2
jabłkakilka gałązek świeżego
tymiankusól, najlepiej morska gruboziarnista
pieprz czarnyolej do smażenia100 ml
oliwy + 3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Jabłka przekroić na pół (nie obierać) i wydrążyć gniazda nasienne.
Ziemniaki wyszorować i ugotować wraz ze skórką. 100 ml
oliwy zmiksować z
czosnkiem.Filety
kaczki umyć i pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na patyki do szaszłyków, na przemian z
suszonymi śliwkami. Kawałki
mięsa ułożyć tak, aby skóra każdego znajdowała się po tej samej stronie. Szaszłyki ułożyć od strony skóry na dużej, rozgrzanej patelni. Smażyć, aż skóra lekko się wytopi, później obsmażyć ze wszystkich stron wraz z
tymiankiem i
jabłkiem. Uchwyt patelni zawinąć w folię aluminiową. Patelnię wraz z szaszłykami i
jabłkami włożyć do nagrzanego piekarnika i dopiec przez 8-10 minut.W tym czasie ugotowane
ziemniaki pokroić w plastry i usmażyć na patelni na
oliwie czosnkowej razem z gałązką
tymianku. Doprawić
solą i
pieprzem. Zrumienić według uznania.Na talerzach ułożyć zrumienione
ziemniaki, połówki
jabłek i po dwa szaszłyki. Polać sosem, który wytworzył się podczas smażenia i dopiekania
kaczki.


,Składnik główny:
kaczka,Składnik główny:
śliwki suszone,Składnik główny:
ziemniaki,Rodzaj dania:
Mięsa,