ßßß Cookit - przepis na Dorada z cytrynowym masłem na ziemniaczanym purée

Dorada z cytrynowym masłem na ziemniaczanym purée

nazwa

Wykonanie

Niezwykle lekkie danie. Delikatna dorada, aksamitne purée i wspaniale aromatyczne masło cytrynowe.
Składniki:
2 dorady (lub 4 filety)
odrobina oliwy do smażenia
sól
pieprz
Purée ziemniaczane
400 g ziemniaków
50 g masła
100 g śmietany 18%
1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
10 czarnych oliwek
Sos maślano-cytrynowy:
50 g łuskanych orzechów włoskich
2 małe, ale soczyste cytryny
120 g sklarowanego masła
sól
pieprz biały Przygotowanie:
Dorady wyfiletować.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i sporządzić purée. Wymieszać z natką i pokrojonymi oliwkami.
Cytryny wyszorować. Przy pomocy ostrego noża obrać z cytryn skórkę wraz z albedo, a następnie spomiędzy błonek wykroić cząstki miąższu. Do podgrzanego masła włożyć orzechy włoskie, cząstki cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Nie gotować. Cząstki cytryny nie powinny się rozpaść tylko pozostać jędrne i soczyste.
Filety dorady przyprawić i smażyć na oliwie. Podawać z gorącym puree, polane cytrynowym masłem.
,
Składnik główny:
dorada,
Składnik główny:
cytryna,
Składnik główny:
orzechy,
Składnik główny:
ziemniaki,
Składnik główny:
oliwki,
Rodzaj dania:
Ryby i owoce morza,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/dorada-z-cytrynowym-maslem-na-ziemniaczanym-puree