Wykonanie

Ze świeżo tartym
chrzanem, który pojawia się w sklepach w okolicach Wielkanocy. Zdrowa i lekka. Jako dodatek np. do grillowanego kurczaka/innego
mięsa. Chciałam uzyskać coś niskokalorycznego, bez
majonezu, bo nie sztuką jest by smakowało coś, co ma milion kalorii.Składniki [na sporą miskę: 4-6 porcji]:1 średni
korzeń selera (ok. 420g)2 średniej wielkości
jabłka - najlepiej kwaśne np. szara reneta2-3 łyżki świeżo tartego
chrzanu (ewentualnie wasabi z tubki albo kremowego
chrzanu bez
octu)1/2 szklanki
jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki można zastąpić niskotłuszczową
śmietaną (9-12%)3 łyżeczki
soku z cytryny, lub do smaku
sól,
pieprzWykonanie:
Chrzan umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć z
jogurtem,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.
Seler umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłka pozostawić ze skórką (błonnik i wartości odżywcze!), zetrzeć je także na grubych oczkach.Starte
seler i
jabłko szybko połączyć z sosem, dokładnie wymieszać. Doprawić - jeśli trzeba -
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Podawać na przykład do
mięsa.


***indeks glikemiczny surowego
korzenia selera - 35,
jabłka - 35,
jogurt niskotłuszczowy - 35całość
daje surówkę o niskim indeksie glikemicznym