ßßß Cookit - przepis na Pasztet wieprzowo-wołowy

Pasztet wieprzowo-wołowy

nazwa

Wykonanie

Pasztet z tych "do krojenia". Tata poprosił o "pasztet klasyczny" na Święta i dostał :) Bardzo dobry przepis.
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości (np. pręgi)
1,5 kg wieprzowiny bez kości (np. łopatki)
0,5 kg surowego tłustego boczku
0,5 kg wątróbki wieprzowej
ok. 250 g słoniny do wyłożenia formy
5 jajek
2 kajzerki
4 cebule
kilka łyżek oleju
do gotowania mięsa: ok. 20 liści laurowych, 10-15 ziarenek ziela angielskiego
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany (wszystkie przyprawy w dużych ilościach), ostra papryka
uwaga: zachować trochę wywaru z gotowanego na pasztet mięsa
Wykonanie:
Mięso (wieprzowe, wołowe, boczek i wątróbkę) myjemy, wkładamy do bardzo dużego garnka, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości(można zdjąć szumowiny po zagotowaniu) dodając ziele angielskie i liście laurowe.
Używając maszynki ręcznej do mielenia mięsa warto wyjmować mięso bezpośrednio przed mieleniem (jest bardziej miękkie - nasączone wywarem - i łatwiej się z nim pracuje).
Mięso mielimy dwukrotnie.
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju na złoto, także mielimy.
Kajzerki nasączamy wywarem z ugotowanego mięsa (nie odsączałam bardzo, dlatego, że moje mięso nie było bardzo suche), także przepuszczamy przez maszynkę.
Masę z mięsa, cebuli i kajzerek mieszamy dokładnie dodając jajka oraz przyprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, ewentualnie innymi przyprawami. Jeśli masa jest za sucha, można dodać kilka łyżek wywaru [następnym razem dodam do pasztetu dodatkowo brandy/koniak].
Formę do pieczenia (u mnie dwie duże keksówki) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Na spód formy wyłożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki słoninę. Wkładamy masę pasztetową.
Formę z pasztetem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C i pieczemy przez godzinę. Pasztet najlepszy jest po dwóch dniach.
Pasztet przechowa się do pięciu dni, maksymalnie tydzień (w lodówce).
***
Polecam też pasztet drobiowy z żurawiną .
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/01/pasztet-wieprzowo-woowy.html