Wykonanie
Składniki12 sztuk150 g
ciasteczek owsianych500 g zmielonego
twarogu1/2 - 3/4 szklanki
cukru1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanej lub pszennej1
białko jajka6
truskawekPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Ciasteczka owsiane pokruszyć, wyłożyć do papilotek, uklepać.
Twaróg wymieszać z
cukrem,
mąką i
białkiem. Masę wyłożyć na
ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę
truskawki.Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C. Piec przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej zwarta).WskazówkiDo
ciasteczek można dodać odrobinę
imbiru w proszku a do masy serowej
wanilię lub skórkę z
cytrusów.