ßßß Cookit - przepis na Szparagi z jajkami zapiekane w kokilkach

Szparagi z jajkami zapiekane w kokilkach

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
3 plasterki szynki parmeńskiej lub szynki serrano lub innej szynki suszonej
4 zielone szparagi
3 duże jajka
1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
50 g ulubionego sera (fety, sera koziego lub owczego)
świeży tymianek
oliwa truflowa
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 2 żaroodporne ramekiny wyłożyć plasterkami szynki parmeńskiej. Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), łodyżki pokroić na 3 milimetrowe plasterki a końcówki pozostawić w całości.
Do miski wbić jajka, dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać rózgą lub zmiksować, dodać pokruszony ser. Masę wlać do kokilek, dodać szparagi, najpierw pokrojone później główki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i odczekać około 3 - 5 minuty przed wyłożeniem na talerze aby masa całkowicie się ścięła. Posypać listkami tymianku i skropić oliwą truflową.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/szparagi_w_kokilkach/przepis.html