Wykonanie
Składniki2 porcjemieszanka
sałat:
roszponki,
rukoli,
salaty lodowej1 łodyga (lub 2 mniejsze)
selera naciowegookoło 1/4
melona3 łyżki pestek dyni4
polędwiczki z piersi kurczaka1 łyżeczka
oliwy extra vergine2 plasterki
szynki parmeńskiej lub serrano lub innej suszonej1 łyżka tartego
parmezanu lub
grana padanoWinegret:2 łyżki
oliwy extra vergine, 2 łyżki
soku z cytryny, 2 łyżki
syropu klonowego lub z agawy,
sól,
pieprzPrzygotowanie
Sałatę opłukać i osuszyć.
Seler naciowy pokroić na cieniutkie plasterki, doprawić
solą i
pieprzem.
Melona obrać i pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą
cukru i dodać do
selera, przemieszać.
Pestki dyni lekko zrumienić na suchej patelni. Przygotować
winegret mieszając składniki w miseczce.
Piersi kurczaka doprawić
solą (nie za dużo, bo
szynka może być słona),
pieprzem i wysmarować w
oliwie. Zawinąć w połówkę
szynki parmeńskiej. Położyć na rozgrzanej patelni i smażyć po około 3 minuty z każdej strony (przekroić jedną polędwiczkę i sprawdzić czy jest usmażona w środku). Zdjąć z patelni i pokroić na 1,5 cm kawałki.
Sałatę wymieszać z
selerem i
melonem oraz z połową
winegretu, wyłożyć do talerzy, posypać
pestkami dyni i skropić resztą
winegretu. Dodać
piersi kurczaka i posypać tartym
parmezanem.