Wykonanie
Składniki2 porcje250 ml świeżo wyciśniętego soku z
marchewki (z sokowirówki lub gotowy
sok jednodniowy)250 ml soku z
pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)60 ml (1/4 szklanki)
soku z limonki1 łyżka drobno startego
imbirumiód lub
cukier do smaku (np. brązowy nierafinowany)świeża
mięta i kosteczki
lodu do podaniaPrzygotowanieSok marchwiowy wymieszać z
sokiem pomarańczowym i
sokiem z limonki.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (wykorzystać startą część, odrzucić włóknistą część pozostałą po starciu).Połączone
soki wymieszać z
imbirem (początkowo dać mniej, później dodać więcej do smaku), następnie spróbować i w razie potrzeby doprawić
miodem lub
cukrem. Odstawić do lodówki do schłodzenia jeśli jest taka konieczność lub trzymać go tam do czasu podania.Przed podaniem
napój przecedzić przez sitko, wlać do szklaneczek, wsypać
lód i udekorować
miętą.