ßßß Cookit - przepis na Maślaki w białym winie

Maślaki w białym winie

nazwa

Wykonanie

Składniki
700 g oczyszczonych maślaków
3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
1/2 gałązki świeżego rozmarynu
szczypta chilli w proszku lub więcej do smaku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz, kilka ziarenek pieprzu
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
50 ml białego wina
Grzanki zapiekane z serem żółtym:
bagietka francuska
masło
ser żółty, np. Cheddar
rozmaryn
Przygotowanie
Zdjąć skórkę z kapeluszy maślaków za pomocą nożyka, oczyścić grzyby z runa leśnego, odciąć nóżki. Kapelusze umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Małe grzybki pozostawić w całości, większe pokroić na małe kawałeczki lub plasterki.
Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, dodać oliwę lub masło, włożyć grzyby i dusić przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać rozmaryn i ziarenka pieprzu. Doprawić chilli, solą oraz zmielonym pieprzem.
Na drugiej patelni na łyżeczce oliwy delikatnie podsmażyć czosnek i dodać go do patelni z grzybami. Wlać wino i dalej dusić przez kolejne 5 minut. Grzyby doprawić i podawać gorące, z grzankami.
Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc. Bagietkę pokroić na ukos, posmarować masłem, ułożyć plasterki sera żółtego i udekorować rozmarynem. Ułożyć na metalowej kratce i włożyć na 2 minuty pod rozgrzany grill w piekarniku. Grzanki dość szybko się zrumienią, więc musisz ich pilnować.
Wskazówki
W podobny sposób można przygotować też prawdziwki lub podgrzybki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/maslaki_w_winie/przepis.html