Wykonanie
Składniki700 g oczyszczonych
maślaków3 łyżki
oliwy z oliwek lub
masła1/2 gałązki świeżego
rozmarynuszczypta
chilli w proszku lub więcej do smaku
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz, kilka ziarenek
pieprzu2 ząbki
czosnku, drobno posiekane50 ml
białego winaGrzanki zapiekane z
serem żółtym:
bagietka francuskamasłoser żółty, np.
CheddarrozmarynPrzygotowanieZdjąć skórkę z kapeluszy
maślaków za pomocą nożyka, oczyścić
grzyby z runa leśnego, odciąć nóżki. Kapelusze umyć pod bieżącą
wodą i osuszyć. Małe
grzybki pozostawić w całości, większe pokroić na małe kawałeczki lub plasterki.Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, dodać
oliwę lub
masło, włożyć
grzyby i dusić przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać
rozmaryn i ziarenka
pieprzu. Doprawić
chilli,
solą oraz zmielonym
pieprzem.Na drugiej patelni na łyżeczce
oliwy delikatnie podsmażyć
czosnek i dodać go do patelni z
grzybami. Wlać
wino i dalej dusić przez kolejne 5 minut.
Grzyby doprawić i podawać gorące, z grzankami.Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc.
Bagietkę pokroić na ukos, posmarować
masłem, ułożyć plasterki
sera żółtego i udekorować
rozmarynem. Ułożyć na metalowej kratce i włożyć na 2 minuty pod rozgrzany grill w piekarniku. Grzanki dość szybko się zrumienią, więc musisz ich pilnować.WskazówkiW podobny sposób można przygotować też
prawdziwki lub podgrzybki.