Wykonanie
Składniki1 porcja2
figi1/2
pomarańczy1/2
owocu granatugarść
mięty z
rukolą2 plasterki
sera do grillowania (np. halloumi lub
oscypka)1 łyżka
miodu2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
oliwy extra verginePrzygotowanie
Figi pokroić na ósemki.
Pomarańczę obrać, nożem wyciąć miąższ pomiędzy błonkami, zachowując sok jaki wycieknie z
pomarańczy. Sok zlać do miseczki,
pomarańczę odłożyć.
Owoc granatu obrać, przekroić na 4 części. Z jednej części wyłuskać ziarenka. Drugą ćwiartkę wycisnąć bezpośrednio do miseczki z
sokiem pomarańczowym. Do powstałego sosu dodać
miód,
sok z cytryny,
oliwę oraz wyłuskane ziarenka
granatu. Wymieszać i odstawić.
Ser położyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować po około 2 minuty z każdej strony, aż pokryje się ciemnymi paskami, z zewnątrz będzie chrupiący, w środku miękki.Na talerzu ułożyć
miętę z
rukolą, ułożyć
figi i
pomarańcze. Przykryć plasterkami zgrillowanego
sera i polać dressingiem z ziarenkami
granatu.
