ßßß Cookit - przepis na Sałatka z czereśniami, ricottą i chili

Sałatka z czereśniami, ricottą i chili

nazwa

Wykonanie

Składniki
sałata roszponka lub rukola lub mieszanka miękkich sałat
wypestkowane czereśnie
serek ricotta (twarożek, w kubeczku)
papryczka chili, cienko pokrojona, bez pestek
Winegret czereśniowy:
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
2 łyżki białego octu balsamicznego lub 1 łyżka octu winnego i 1 łyżka octu balsamicznego
mała szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki dżemu wiśniowego (ewentualnie zmiksowanych czereśni)
3 łyżki likieru wiśniowego (cherry brandy liqueur) lub nalewki wiśniowej, lub syropu / soku wiśniowego
Przygotowanie
Wymieszać składniki winegretu w misce, dodać wypestkowane czereśnie oraz papryczkę chili, wymieszać i odstawić. Jeśli winegret jest bardzo wodnisty i chcemy go trochę zagęścić, zlewamy go do garnuszka (bez czereśni i chili) i gotujemy aż zredukuje się o połowę, na koniec wlewamy do czereśni i mieszamy. Na sałacie położyć serek ricotta i polać winegretem czereśniowym.
Wskazówki
Sałatkę możemy wykorzystać jako dodatek do dań z grilla, np. do drobiu i wieprzowiny.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/czeresnie/salatka_z_czeresniami_ricotta/przepis.html