Wykonanie
Składniki4
filety śledziowe a'la
matjas w
olejuok. 300 ml czerwonego barszczu1
cebula cukrowa1/3 szklanki
suszonej żurawinyopcjonalnie: 1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego1/2 łyżeczki grubo zmielonego
pieprzu czarnego, kolorowego lub seczuańskiegook. 70 ml
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub
oleju lnianego)1 łyżka
octu ryżowego lub
winnegoPrzygotowanie
Śledzie wyjąć z
oleju i pokroić ukośnie na ok. 2,5 cm kawałki. Włożyć do słoika i zalać zimnym barszczem, wymieszać, zamknąć i wstawić na noc do lodówki (lub na ok. 24 godziny). W międzyczasie można 1-2
razy przemieszać.Następnie odcedzić z barszczu (nie będzie już potrzebny), włożyć do czystego słoika lub miski, dodać obraną, pokrojoną w kosteczkę i sparzoną wrzątkiem na sitku
cebulę, namoczoną w gorącej wodzie (ok. 15 minut)
żurawinę,
koper włoski i
pieprz.Wlać
olej i
ocet, wymieszać i zostawić na około 12-24 godziny do "przegryzienia". Wyłożyć na półmisek i udekorować
natką.
