Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje2
kalmary100 g
kiełbaski chorizo4
pomidory (lub 2 puszki
pomidorów obranych, pokrojonych)gałązka
rozmarynu2 ząbki
czosnku400 g
fasolki z puszkiPrzygotowanie
Kalmary sprawić i oczyścić jak widać na filmie (na dole strony pod zdjęciami). W szerokim garnku lub na dużej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę lub na plasterki
kiełbaskę razem z pokrojonym na cienkie plasterki
czosnkiem. Dodać
rozmaryn i chwilę razem podsmażyć.Dodać
pomidory z puszki lub świeże
pomidory (sparzone, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i szypułek, miąższ pokrojony w kosteczkę). Smażyć przez 10 minut (
pomidory z puszki) lub około 15-30 minut (
pomidory świeże, aż będą gęste, cały sok odparuje). W połowie gotowania dodać
fasolkę z puszki wraz z zalewą. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Kalmary włożyć do naczynia żaroodpornego, do środka
kalmarów nałożyć farsz z patelni, resztę wlać do naczynia, dodać odnóża i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

