ßßß Cookit - przepis na Wafle przekładane masą

Wafle przekładane masą

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 opakowanie świeżych wafli
1 słodzone mleko skondensowane w puszce*
½ kostki masła
zmielone orzechy (niekoniecznie)
dobre winne powidła, np. śliwkowe
Przygotowanie
Puszkę mleka słodzonego skondensowanego włożyć do rondelka z wodą, tak aby cała puszka była nią przykryta i gotować przez 3 godziny. Ostudzić, następnie otworzyć. Gotowej masy kajmakowej z puszki nie trzeba już gotować.
Masło ubić na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać masę kajmakową (z ugotowanego mleka lub gotową z puszki), cały czas ubijając, dobrze wymieszać. Dodać zmielone orzechy jeśli ich używamy.
Smarować wafle masą, jedną warstwę można przełożyć powidłami. Wafel posmarowany powidłami ułożyć przodem do wafla posmarowanego masą, a nie do suchej strony następnego wafla. Powidła nie połączą bowiem wafli tak jak masa.
Wskazówki
* lub gotowej masy kajmakowej (ugotowane już mleko, może też być o smaku karmelowym lub kakaowym), takiej masy nie trzeba już gotować
do masy kajmakowej (np. tylko połowy) można dodać 50 g roztopionej czekolady
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/wafle/wafle.html