Wykonanie
Składniki1 opakowanie świeżych
wafli1 słodzone
mleko skondensowane w puszce*½ kostki
masłazmielone
orzechy (niekoniecznie)dobre
winne powidła, np.
śliwkowePrzygotowaniePuszkę
mleka słodzonego skondensowanego włożyć do rondelka z
wodą, tak aby cała puszka była nią przykryta i gotować przez 3 godziny. Ostudzić, następnie otworzyć. Gotowej masy kajmakowej z puszki nie trzeba już gotować.
Masło ubić na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać masę kajmakową (z ugotowanego
mleka lub gotową z puszki), cały czas ubijając, dobrze wymieszać. Dodać zmielone
orzechy jeśli ich używamy.Smarować
wafle masą, jedną warstwę można przełożyć powidłami.
Wafel posmarowany powidłami ułożyć przodem do
wafla posmarowanego masą, a nie do suchej strony następnego
wafla. Powidła nie połączą bowiem
wafli tak jak masa.Wskazówki* lub gotowej masy kajmakowej (ugotowane już
mleko, może też być o smaku karmelowym lub
kakaowym), takiej masy nie trzeba już gotowaćdo masy kajmakowej (np. tylko połowy) można dodać 50 g roztopionej
czekolady