ßßß Cookit - przepis na Fabryka Czekolady i Torcik Wedlowski

Fabryka Czekolady i Torcik Wedlowski

nazwa

Składniki

Wykonanie

Fabryka Czekolady zapewne każdemu z Was kojarzy się z kultowym filmem, jakim jest Charlie i fabryka czekolady, prawda? 🙂 Muszę Wam powiedzieć, że w fabryce E.Wedel rzeczywiście czekolada leje się strumieniami, a zapach jej jest… niesamowicie czekoladowy, sycący, słodki! Są nawet w tej fabryce dobre elfy – kobiety, które dekorują Torciki Wedlowskie 🙂
Miałam okazję odwiedzić linię produkcyjną tradycyjnych torcików, a także sama udekorować własne. Muszę przyznać, że był to niesamowicie słodki dzień, a wizyta w fabryce znacznie poprawiła nastrój 🙂
Torcik Wedlowski już od prawie 80 lat zachwyca podniebienia Polaków! Został on doceniony nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie! W skład torciku wchodzi kruchy wafel przełożony orzechowym kremem oraz oblany wedlowską czekoladą, udekorowany ręcznie.
A teraz trochę historii…
Marka E.Wedel jest jedną z najstarszych polskich marek. Jej historia liczy około 160 lat. Wszystko zaczęło się od małej cukierni, kiedy to Karol Ernest Wedel założył ją po naukach odbytych w Europie. Czekoladowe specjalności cukierni były wyjątkowe, niepowtarzalne i cenione w Warszawie. Na popularności Wedla chcieli skorzystać fałszerze i podrabiali czekolady, w związku z tym sam właściciel wydał orzeczenie: Od dnia dzisiejszego każda tabliczka czekolady pochodząca z mojej fabryki, opatrzona będzie stemplem fabryki C. E. Wedel, a każda paczka funtowa, nosić będzie na sobie własnoręczny mój podpis.
Fabryka Wedla po jakimś czasie przeszła na jego syna Emila, który dzięki swoim inwestycjom znacznie rozwinął działalność (powiększył asortyment produktów, rozbudował sieć sklepów firmowych). Na samym początku fabryka mieściła się w samym centrum Warszawy przy ulicy Szpitalnej, jednak syn Emila, zdecydował się ją powiększyć i przenieść na Pragę na ulicę Zamoyskiego. To właśnie tam powstawały receptury Torcika Wedlowskiego, Ptasiego Mleczka® czy Mieszanki Wedlowskiej. Była to jedna z najnowocześniejszych manufaktur w tym okresie. W ciągu kilku lat fabryka rozwinęła się do tego stopnia, że eksportowała swoje produkty do firmowych sklepów w Londynie czy Paryżu.
Do dzisiejszego dnia tradycja wytwarzania słodyczy pozostała taka sama i bazuje na starych recepturach – ciekawostką jest, że linia produkcyjna Torcików Wedlowskich jest niezmienna od wielu, wielu lat. Kto by pomyślał, że w centrum Polski powstają takie pyszności 🙂 ?
To właśnie dla Was przedstawiam kulisy powstawania słodkich pyszności!
Zobaczcie też: Pijalnia Czekolady E.Wedel
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2016/11/fabryka-czekolady-i-torcik-wedlowski