Wykonanie
SkładnikiSpód:100 g
płatków kukurydzianych, rozkruszonych40 g
płatków migdałowych, zrumienionych na patelni20 g
płatków kokosowych (lub wiórków), zrumienionych na patelni2 łyżki
miodu100 g roztopionego
masłaMasa:500 g
twarogu sernikowego100 g drobnego
cukru250 ml zimnej
śmietany 36% lub 30%3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wrzącej
wody2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczy60 ml
soku pomarańczowego250 g
czekolady deserowej, roztopionejPrzygotowanieFormę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować
masłem, na dnie położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Wymieszać wszystkie składniki na spód sernika. Mieszankę wyłożyć na spód, mocno docisnąć, wstawić do lodówki.Zmiksować
ser z
cukrem, dodać ubitą na sztywną pianę
śmietanę i zmiksować. Rozpuszczoną
żelatynę wymieszać z
sokiem i skórką z
pomarańczy. Połączyć z masą
serową, uprzednio ją hartując: do
żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, po każdej łyżce zamieszać. Dodać jeszcze 2 łyżki masy i dopiero po tym zabiegu dodać resztą masy. Na koniec połączyć z roztopioną i ostudzoną
czekoladą.Masę wlać na przygotowany spód, wstawić do lodówki i schładzać przez około 3-4 godziny lub do czau aż będzie stężały.