ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy sernik na zimno

Czekoladowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
100 g płatków kukurydzianych, rozkruszonych
40 g płatków migdałowych, zrumienionych na patelni
20 g płatków kokosowych (lub wiórków), zrumienionych na patelni
2 łyżki miodu
100 g roztopionego masła
Masa:
500 g twarogu sernikowego
100 g drobnego cukru
250 ml zimnej śmietany 36% lub 30%
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wrzącej wody
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
60 ml soku pomarańczowego
250 g czekolady deserowej, roztopionej
Przygotowanie
Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować masłem, na dnie położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Wymieszać wszystkie składniki na spód sernika. Mieszankę wyłożyć na spód, mocno docisnąć, wstawić do lodówki.
Zmiksować ser z cukrem, dodać ubitą na sztywną pianę śmietanę i zmiksować. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z sokiem i skórką z pomarańczy. Połączyć z masą serową, uprzednio ją hartując: do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, po każdej łyżce zamieszać. Dodać jeszcze 2 łyżki masy i dopiero po tym zabiegu dodać resztą masy. Na koniec połączyć z roztopioną i ostudzoną czekoladą.
Masę wlać na przygotowany spód, wstawić do lodówki i schładzać przez około 3-4 godziny lub do czau aż będzie stężały.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_florentynski/przepis.html