Wykonanie
            Składniki12 sztuk4 
jajka (M) - muszą być świeże i ogrzane w temp. pokojowej100 g (1/2 szklanki) 
cukru40 g (1/3 szklanki) 
mąki pszennej30 g (1/3 szklanki) gorzkiego 
kakaoNasączenie:6 łyżek 
wiśniówki lub 
rumusok z 1/2 
cytryny2 łyżki słodkiego 
syropu z 
wiśniDodatki:
wiśnie w gęstej słodkiej zalewie, frużelina wiśniowa, 
wiśnie amarena
bita śmietana usztywniona 
żelatynąstarta 
gorzka czekoladaPotrzebna będzie: forma na muffiny i 12 papierowych papilotek.PrzygotowanieFormę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubijać przez około 2 minuty aż będą sztywne. Dodawać po łyżce 
cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty aż 
białka będą gęste i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo 
żółtka. Po dodaniu 
żółtek ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty.
Mąkę pszenną przesiać do oddzielnej miseczki razem z 
kakao. Dodać połowę przesianych składników do ubitej masy i delikatnie, kilka 
razy przemieszać łyżką. Dodać resztę sypkich składników i wymieszać łyżką, następnie krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek 
mąki.Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 - 17 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Nasączyć mieszanką 
alkoholu, 
soku z cytryny i 
syropu.Udekorować 
bitą śmietaną i 
wiśniami w 
syropie, posypać tartą 
czekoladą. 
Bitą śmietanę najlepiej usztywnić 
żelatyną bo będzie się szybko roztapiała od 
wiśni. Można ułożyć 
wiśnie pod warstwą 
śmietany a nie na wierzchu. Możemy użyć 
śmietany bez 
żelatyny, ale położyć ją przed samym podaniem, np. już na talerzyku.

