ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0Mazurek różanyMazurek różanyMazurek z konfiturą z płatków róży.Dla mnie konfitura z płatków róży ma bardzo tajemniczy i oryginalny smak. Polecam też herbatę z kilkoma płatkami róży oraz naleśniki z konfiturą z płatków. W sklepach oprócz konfitury z płatków róży (8.99 zł), dostępna jest również konfitura z owoców róży. Ja w swoim mazurku zmieszałam obydwa rodzaje konfitur, ale najlepiej użyć konfitury jednego rodzaju, najlepiej konfiturę z płatków róży, delikatniejszą w smaku i bardziej wyrafinowaną. Producent polskich konfitur i przetworów z róży: www.polskaroza.plSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej180 g masła80 g miałkiego cukru4 żółtkaMasa różana:1 słoik konfitury z płatków róży 330 g1/2 szklanki cukru pudru4 łyżki soku z cytrynylukier do dekoracji (gotowy, w tubce)PrzygotowanieRozcieram masło z cukrem, dodaję ugotowane na twardo żółtka, mąkę i 2 łyżki chłodnej wody. Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam na 2 godziny do lodówki.Rozwałkowuję na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam formę (37 cm x 22 cm) posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki i układam na spodzie w szachownicę. Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Studzę.W kwadraty szachownicy wkładam po łyżeczce płatków róży z konfitury (odsączonych). Resztę konfitury (około połowy słoiczka) podgrzewam z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Mieszam aż powstanie jednolita masa. Studzę i wykładam na posmarowany konfiturą spód mazurka. Dekoruję kleksami z lukru.