ßßß Cookit - przepis na Jaglanka z płatków jaglanych

Jaglanka z płatków jaglanych

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1/2 szklanki płatków jaglanych
2 szklanki mleka (np. jaglanego lub ryżowego lub migdałowego lub zwykłego krowiego) lub pół na pół mleka i wody
nasiona granatu lub inne sezonowe owoce, banan, truskawki, maliny
syrop klonowy (jeśli mleko było niesłodzone)
opcjonalnie - prażone płatki migdałów
Przygotowanie
Do garnka wsypać płatki, zalać mlekiem lub mieszanką wody i mleka, wymieszać, zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 12 minut. Można dodać więcej mleka.
Jeśli mleko było niesłodzone można skropić jaglankę syropem klonowym.
Porcje jaglanki posypać granatem lub innymi świeżymi owocami i ewentualnie prażonymi płatkami migdałów.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/jaglanka_z_platkow_jaglanych/przepis.html