Wykonanie
To mój pierwszy wypiek z dodatkiem
białej czekolady . I zdecydowanie nie ostatni. Te
czekoladowo-
morelowe kwadraty są pyszne! W zasadzie bardzo podobne do brownies w konsystencji, z "niedopieczonym", fantastycznym w smaku środkiem. To jedne z tych rodzajów ciast, które mogłabym jeść kawałek za kawałkiem. Następnym razem skrócę jeszcze odrobinę czas pieczenia, by większa partia ciasta była "niedopieczona". Pycha!Przepis pochodzi z książki "Chocolate" wydawnictwa Parragon i jest moim kolejnym przepisem w trawającym właśnie, organizowanym przez Beę,
Czekoladowym Weekendzie .

125 g
masła175 g
białej czekolady, połamanej4
jajka125 g drobnego
cukru200 g
mąki, przesianej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 g
suszonych moreli, pokrojonychLekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm.
Masło i
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka ubijamy z
cukrem, dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i dokładnie mieszamy.Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
morele i całość dobrze mieszamy.Wlewamy miksturę do przygotowanej foremki i pieczemy w piekarniku nastawionym na temp 180 st, ok 25-30 minut(piekłam 25)
