ßßß Cookit - przepis na Norweskie ciasto jabłkowe

Norweskie ciasto jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Szukając dzisiejszego popołudnia jakiegoś przepisu na wypiek z jabłkami natknęłam się na norweskie ciasto z jabłkam i. Przepis jest bardzo prosty i tani a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem ciasto wyszło naprawdę pyszne. Jadłyśmy to ciasto jeszcze ciepłe, wspólnie z moją przyjaciółką, która choć od lat nie piecze, natychmiast przepisała przepis i wychodziła z planami zakupu mąki do tego ciasta. Puchate, wilgotne, aromatyczne i szybkie. Polecam.
2 jajka
220 g(1 szklanka) drobnego cukru
125 g masła
2/3 szklanki(160ml) mleka
1 1/2 szklanki(225g)mąki ze środkiem spulchniającym
3 średnie(450g) jablka granny smith, pokrojone na plasterki
1 łyżka cukru cynamonowego( posypałam cynamonem i cukrem oddzielnie)
Nastawić piekarnik na 180 st C. Wysmarować i wyłożyc papierem formę o wymiarach 20 cm na 30 cm.
Ubić jajka i cukier do białości. W międzyczasie połączyć masło i mleko w rondelku, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Powoli dodawać maślaną miksturę do mikstury jajecznej, cały czas ubijając. Wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Wierzch wyłożyć plastrami jabłek, posypać cukrem cynamonowym.
Piec ok 35 minut. Wystudzić w foremce.
Ciasto nadaje się do zamrożenia.
Przepis pochodzi z "Everyday cakes and cookies".
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/02/norweskie-ciasto-jabkowe.html