Wykonanie
Szukając dzisiejszego popołudnia jakiegoś przepisu na wypiek z
jabłkami natknęłam się na norweskie ciasto z
jabłkam i. Przepis jest bardzo prosty i tani a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem ciasto wyszło naprawdę pyszne. Jadłyśmy to ciasto jeszcze ciepłe, wspólnie z moją przyjaciółką, która choć od lat nie piecze, natychmiast przepisała przepis i wychodziła z
planami zakupu
mąki do tego ciasta. Puchate, wilgotne, aromatyczne i szybkie. Polecam.

2
jajka220 g(1 szklanka) drobnego
cukru125 g
masła2/3 szklanki(160ml)
mleka1 1/2 szklanki(225g)
mąki ze środkiem spulchniającym3 średnie(450g)
jablka granny smith, pokrojone na plasterki1 łyżka
cukru cynamonowego( posypałam
cynamonem i
cukrem oddzielnie)Nastawić piekarnik na 180 st C. Wysmarować i wyłożyc papierem formę o wymiarach 20 cm na 30 cm.Ubić
jajka i
cukier do białości. W międzyczasie połączyć
masło i
mleko w rondelku, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.Powoli dodawać
maślaną miksturę do mikstury jajecznej, cały czas ubijając. Wsypać
mąkę i wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Wierzch wyłożyć plastrami
jabłek, posypać
cukrem cynamonowym.Piec ok 35 minut. Wystudzić w foremce.Ciasto nadaje się do zamrożenia.Przepis pochodzi z "Everyday cakes and cookies".