Wykonanie

Zwykłe ciasto do
herbaty. Nieskomplikowane i raczej szybkie do wykonania (pod warunkiem, że wszystko wcześniej wyjęliśmy z lodówki). Piekłam je razem z tym
ciastem ze
śliwkami i kruszonką (link). Nie mogłam się bowiem zdecydować na jedno, a zależało mi żeby trafić w gusta moich miłych gości-testerów. Ja wolę kruche ze
śliwkami i kruszonką, ale zdania były podzielone mniej więcej po równo.
Cytryny o tej
porze roku są drogie, ale warto kupić jedną, by otrzymać naturalny
aromat cytrynowy do ciasta. W oryginalnym przepisie, który znalazłam we wrześniowym numerze magazynu "Moje gotowanie", wierzch ciasta po upieczeniu posypywało się jeszcze dwiema łyżkami uprażonych
pistacji. Nie miałam, więc pominęłam, choć bez wątpienia ciasto byłoby jeszcze lepsze z tym dodatkiem. W oryginale nie doprecyzowano także temperatury składników używanych do ciasta, a ja nauczona doświadczeniem dorotus z mojewypieki.com, zawsze
daję w temperaturze pokojowej, aby uniknąć zakalca. Tak samo nie
daję do takich ciast zbyt dużo
owoców, zmniejszyłam więc ich ilość z 1 kg na 550 g.Składniki:550 g
śliwek węgierek1 szklanka
śmietanki kremówki o zawartości 30 lub 36% tłuszczu2 szklanki
cukru*1 łyżeczka startej
skórki z cytryny - sama żółta skórka3
jajka M3 szklanki
mąki0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki uprażonych
pistacji - opcjonalnietłuszcz i
mąka do formy albo papier do pieczenia*wg mnie ciasto jest trochę za słodkie, warto dać mniejWykonanie:Uwaga: wszystkie składniki, także
śmietanka, muszą być w temperaturze pokojowej.
Śliwki umyć, naciąć wzdłuż, rozchylić i usunąć pestki.
Śmietankę zmiksować z
cukrem i
skórką z cytryny przez około 2 minuty. Dodać
jajka, przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i utrzeć wszystko na gładką masę. Ja używałam do tego celu zwykłego miksera z końcówkami jak do ubijania
bitej śmietany.Sporą blachę prostokątną albo tortownicę o średnicy ok. 28 -30 cm natłuścić i wysypać
mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić.
Śliwki równomiernie rozłożyć na cieście.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości blachy i piekarnika), aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.Lekko schłodzone posypać
cukrem waniliowym i opcjonalnie także posiekanymi
pistacjami.