ßßß
Zwykłe ciasto do herbaty. Nieskomplikowane i raczej szybkie do wykonania (pod warunkiem, że wszystko wcześniej wyjęliśmy z lodówki). Piekłam je razem z tym ciastem ze śliwkami i kruszonką (link). Nie mogłam się bowiem zdecydować na jedno, a zależało mi żeby trafić w gusta moich miłych gości-testerów. Ja wolę kruche ze śliwkami i kruszonką, ale zdania były podzielone mniej więcej po równo.Cytryny o tej porze roku są drogie, ale warto kupić jedną, by otrzymać naturalny aromat cytrynowy do ciasta. W oryginalnym przepisie, który znalazłam we wrześniowym numerze magazynu "Moje gotowanie", wierzch ciasta po upieczeniu posypywało się jeszcze dwiema łyżkami uprażonych pistacji. Nie miałam, więc pominęłam, choć bez wątpienia ciasto byłoby jeszcze lepsze z tym dodatkiem. W oryginale nie doprecyzowano także temperatury składników używanych do ciasta, a ja nauczona doświadczeniem dorotus z mojewypieki.com, zawsze daję w temperaturze pokojowej, aby uniknąć zakalca. Tak samo nie daję do takich ciast zbyt dużo owoców, zmniejszyłam więc ich ilość z 1 kg na 550 g.Składniki:550 g śliwek węgierek1 szklanka śmietanki kremówki o zawartości 30 lub 36% tłuszczu2 szklanki cukru*1 łyżeczka startej skórki z cytryny - sama żółta skórka3 jajka M3 szklanki mąki0,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki uprażonych pistacji - opcjonalnietłuszcz i mąka do formy albo papier do pieczenia*wg mnie ciasto jest trochę za słodkie, warto dać mniejWykonanie:Uwaga: wszystkie składniki, także śmietanka, muszą być w temperaturze pokojowej.Śliwki umyć, naciąć wzdłuż, rozchylić i usunąć pestki. Śmietankę zmiksować z cukrem i skórką z cytryny przez około 2 minuty. Dodać jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć wszystko na gładką masę. Ja używałam do tego celu zwykłego miksera z końcówkami jak do ubijania bitej śmietany.Sporą blachę prostokątną albo tortownicę o średnicy ok. 28 -30 cm natłuścić i wysypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić.Śliwki równomiernie rozłożyć na cieście.