Wykonanie

Moja mama poczęstowała mnie tą
wątróbką, a ja się nią zachwyciłam. Słodka - karmelizowana
cebula +
jabłka usmażone na
maśle + soczysta w środku, a chrupiąca na zewnątrz
wątróbka = wspaniałe danie obiadowe, gotowe w pół godziny. Musicie spróbować, bo może być to Wasz ulubiony przepis na
wątróbkę drobiową.W stosunku do oryginalnego przepisu Kingi Paruzel, zmniejszyłam nieco ilość
cukru i
masła. A i tak kompozycja smakowa pozostała doskonała.Składniki:[na 2 porcje]300 g
wątróbki drobiowej1 duże
jabłko1 średnia
czerwona cebula3-4 łyżki
octu balsamicznego40 g
masła + 1 łyżka
olejumała garść
cukrunatka pietruszkiprzyprawy:
sól i
pieprzWykonanie:
Jabłko umyć, nie obiecać ze skórki. Wydrążyć pestki (przyda się specjalny przyrząd do wydrążania
jabłek, z jego braku przekroiłabym
jabłko na pół, wydrążyła gniazda nasienne i
jabłko pokroiłabym w półplasterki) i pokroić na plasterki o grubości ok. 3 mm.
Wątróbkę oczyścić, umyć i osusz ręcznikiem papierowym.
Czerwoną cebulę obrać ze skórki i pokroić w 3 mm talarki.Na rozgrzanej patelni rozpuścić
masło, dodać
olej (
olej zapobiegnie paleniu się
masła) i smażyć na nim partiami talarki
jabłek do momentu kiedy będą miękkie, ale nadal jędrne - plasterki
jabłka nie mogą nachodzić na siebie, tylko smażyć się jak kotlety.
Jabłka odłożyć na talerz. Patelni nie myć, tłuszczu nie wylewać - przyda się jeszcze.Na osobną rozgrzaną patelnię wrzucić małą garść
cukru i poczekać aż się rozpuści (można dodać łyżkę
wody by było łatwiej). Nie dopuścić do spalenia
cukru. Wrzucić na niego
czerwoną cebulę i równomiernie w nim obtoczyć. Dodać 1 łyżkę
octu balsamicznego, cały czas mieszając czekać aż się zredukuje -
ocet ma wyparować.Na rozgrzaną patelnię na której smażono
jabłka wrzucić osuszoną, przyprawioną
pieprzem wątróbkę. Smażyć ją ok. 5-8 min, na końcu doprawiając
solą. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki
octu balsamicznego i ponownie poczekać aż się zredukuje.Na talerze wyłożyć talarki
jabłka,usmażoną
wątróbkę drobiową oraz karmelizowaną
czerwoną cebulę . Posypać posiekaną
natką pietruszką.Podawać z tłuczonymi
ziemniakami z
koperkiem.***Dla ułatwienia załączam film z przygotowania
wątróbki. Na pewno niektórych przekona, że to proste danie: