ßßß Cookit - przepis na Roladki ze szparagami i kurczakiem z kremowym sosem musztardowym

Roladki ze szparagami i kurczakiem z kremowym sosem musztardowym

nazwa

Wykonanie

Szparagi otulone kurczakiem i szynką długodojrzewającą lub boczkiem, w pysznym sosie musztardowym. Koniecznie do zrobienia w tym sezonie! Z przepisu Asi .
Roladki ze szparagami i kurczakiem z kremowym sosem musztardowym / Chicken and asparagus rolls
Składniki [ 4 porcje]:
1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk-20 sztuk)
1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
4 cienkich plasterków szynki długodojrzewającej (albo parmeńskiej/wędzonego boczku)*
4 krótkie gałązki rozmarynu/tymianku (niekoniecznie)
oliwa extra vergine, sól i pieprz
Kremowy sos musztardowy z miodem:
1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka miodu
6 łyżek śmietanki kremowej 30%
sól i pieprz
Dodatki: ugotowane ziemniaki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek, a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu - zobacz na zdjęciu). Dodatkowo możesz końcówki szparagów cienko obrać ze skórki.
Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
Zawinąć po 4 szparagi (jeśli szparagi są bardzo cienkie, to można dać więcej) w kawałek piersi kurczaka, a następnie w plasterek szynki długodojrzewającej, pod szynkę wcisnąć rozmaryn/tymianek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/05/roladki-ze-szparagami-i-kurczakiem-z.html