Wykonanie

Szparagi otulone
kurczakiem i
szynką długodojrzewającą lub
boczkiem, w pysznym
sosie musztardowym. Koniecznie do zrobienia w tym sezonie! Z przepisu Asi .Roladki ze
szparagami i
kurczakiem z kremowym
sosem musztardowym / Chicken and asparagus rollsSkładniki [ 4 porcje]:1 pęczek
zielonych szparagów (około 16 sztuk-20 sztuk)1 pojedyncza
pierś kurczaka (około 300 g)4 cienkich plasterków
szynki długodojrzewającej (albo parmeńskiej/wędzonego
boczku)*4 krótkie gałązki rozmarynu/tymianku (niekoniecznie)
oliwa extra vergine,
sól i
pieprzKremowy
sos musztardowy z
miodem:1 czubata łyżka
musztardy gruboziarnistej1 łyżka
miodu6 łyżek
śmietanki kremowej 30%sól i
pieprzDodatki: ugotowane
ziemniakiWykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać
musztardę gruboziarnistą z
miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek, a resztę wymieszać ze
śmietanką kremową, doprawić
solą i
pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu - zobacz na zdjęciu). Dodatkowo możesz końcówki
szparagów cienko obrać ze skórki.
Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części.
Kurczaka i
szparagi doprawić
solą,
pieprzem i wysmarować 1 łyżką
oliwy extra vergine.Zawinąć po 4
szparagi (jeśli
szparagi są bardzo cienkie, to można dać więcej) w kawałek
piersi kurczaka, a następnie w plasterek
szynki długodojrzewającej, pod
szynkę wcisnąć rozmaryn/tymianek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką
musztardy i
miodu wymieszanych z 1 łyżeczką
oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać
sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż
boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze
szparagami włożyć pokrojone
ziemniaki i od razu podawać.



