Wykonanie
Bardzo smaczny
śledź. Udane połączenie kilku składników, które mają intensywny smak i aromat, tworzy wyrazisty sos - warzywną otoczkę
śledzia. Warto spróbować nie tylko od święta. Przepis podpatrzony u Andrzeja Polana.500-600g płatów
śledziowych solonych1 kg
cebuli200g suszonych
śliwek4 średnie
ogórki kiszone130g
koncentratu pomidorowego [2-3 czubate łyżki]3 łyżki suszonego
majerankusól,
pieprz czarny3
liście lauroweolejdodatkowo do zalewy do
śledzi :1 szklanka
octu 10%2 szklanki
wody1/2 szklanki
cukru2 średnie
cebule2-3
liście laurowe1/2 łyżki
ziela angielskiego1/2 łyżki ziaren jałowcaWykonanie:Dwukrotne moczenie
śledzi:
Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie, kilkukrotnie zmieniając
wodę. Następnie przygotowujemy zalewę
octową:
wodę zagotowujemy, dodajemy obraną i pokrojoną w piórka
cebulę,
przyprawy i po chwili
ocet - taką miksturę studzimy i już do zimnej wkładamy
śledzie.
Śledzie powinny moczyć się w zalewie około 3 godzin.Wykonanie
śledzia po kaszubsku :Obraną
cebulę kroimy w kostkę [albo rozdrabniamy malakserem] i dusimy na dużej ilości
oleju, uważając by się nie przyrumieniła; odrobina
wody dodana w trakcie duszenia nam w tym pomoże. Dodajemy
śliwki suszone pokrojone na mniejsze kawałki, a na koniec
ogórki kiszone pokrojone w kostkę (koniecznie obrane ze skórki). Dodajemy
czarny pieprz,
sól,
liście laurowe i na koniec
majeranek roztarty w rękach (tak wydobywa się jego aromat). Taki zestaw dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż kolor
zrobi się prawie brunatny. Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy. Powstały sos studzimy i przekładamy nim
śledzie wcześniej namoczone w delikatnej zalewie octowej.Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień w celu połączenia się smaków.Bądź na bieżąco, polub stronę na fb