Wykonanie

Wg tego przepisu można zrobić barszcz zarówno w oparciu o kwas burczany, jak i koncentrat barszczu kupiony w sklepie. Barszcz wyszedł mi super, idealny. Jedyna modyfikacja względem oryginalnego przepisu jest taka, że użyłam
wywaru z warzyw i kości
schabowych, bo moja wersja barszczu nie musiała być postna oraz dodałam
czosnku zamiast
octu winnego. Moja mama byłaby ze mnie dumna :)Składniki:1.
grzyby suszone (pięć - sześć);2.
włoszczyzna (bez
kapusty); ewentualnie kości
schabowe lub inne - do sporządzenia
wywaru3. 3 dość duże
buraki (ok. 1,5 kg);4. ½ litra
kwasu buraczanego lub Barszcz: koncentrat np. Krakus [użyłam koncentratu];5.
przyprawy (
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,
sól,
cukier,
czosnek).Wykonanie:Namoczyć
grzyby - najlepiej na całą noc. Ugotować – pozostawić
wywar.
Buraki razem z
włoszczyzną pokroić i ugotować, następnie przecedzić. Jeśli ktoś ma już gotowy rosół/wywar do wykorzystania, to pokrojone
buraki zalać wywarem/rosołem i gotować godzinę - uzupełniając wyparowany płyn
wodą. Do gotującego się barszczu dodać namoczone
grzyby i
wywar grzybowy [na mały garnek barszczu dałam ok. 0,5 szklanki]. Pod koniec gotowania dodałam wyciśnięte 3 ząbki
czosnku. Dodałam
kwas buraczany (można zrobić samemu, można kupić) [kwas naturalny w proporcji ½ l. kwasu na 1½ l.
wywaru]. Całość podgrzać, ale nie gotować. Przyprawić
solą,
pieprzem i
cukrem (ewentualnie jeszcze
czosnkiem). Odcedzić.Bądź na bieżąco, polub stronę na fb