Wykonanie
sobota, 22 Listopad 2014, autor: blue_megi, 7 Komentarzy »Słodko-ostra, sycąca, szybka do przygotowania zupa. W sam raz na jesienne, chłodne dni.Składniki:2 puszki
kukurydzykorzeń pietruszki2 małe
marchewkićwiartka niedużego
seleramała, suszona
papryczka chillisproszkowany
imbirświeżo mielony
pieprzsólsezam do posypania gotowej zupy
Kukurydzę odsączamy na sicie.
Marchew,
pietruszkę oraz
seler obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy 1,5 litra
wody i gotujemy, aż zmiękną.
Kukurydzę dodajemy do
wywaru z ugotowanymi warzywami i wszystko blendujemy na gładki krem.* jeśli chcemy, aby zupa była idealnie gładka, musimy w tym momencie przetrzeć wszystko przez sitoDodajemy pokruszoną
papryczkę chilli (możemy usunąć ziarenka, żeby zupa nie była zbyt pikantna), pół łyżeczki sproszkowanego
imbiru, dwie duże szczypty świeżo mielonego
pieprzu oraz
sól do smaku. Doprowadzamy zupę do wrzenia cały czas mieszając. Podajemy posypaną ziarenkami
sezamu. Smacznego!