ßßß
Składnikiciasto:300 ml mąki pszennej150g margaryny lub masła2 łyżki zimnej wodyZ mąki, tłuszczu i wody zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.masa migdałowa :50 g drobno zmielonych, obranych ze skórki migdałów50 g cukru pudruMigdały i cukier puder ucieramy z odrobiną wody aż do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.dodatkowo:4 małe kwaśne jabłka3 łyżki mioduFormę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Na cieście rozsmarowujemy masę migdałową. Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plasterki i rozkładamy na masie.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ciasto przez około 30 minut, aż do momentu gdy jabłka się zrumienią. Pod koniec pieczenia, polewamy ciasto miodem.