ßßß Cookit - przepis na Tarta migdałowo-jabłkowa

Tarta migdałowo-jabłkowa

nazwa

Wykonanie

piątek, 12 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »
Smaczna tarta z jabłkami skrywającymi migdałową masę. Słodko – kwaśne nadzienie na bardzo kruchym cieście
Składniki
ciasto:
300 ml mąki pszennej
150g margaryny lub masła
2 łyżki zimnej wody
Z mąki, tłuszczu i wody zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
masa migdałowa :
50 g drobno zmielonych, obranych ze skórki migdałów
50 g cukru pudru
Migdały i cukier puder ucieramy z odrobiną wody aż do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
dodatkowo:
4 małe kwaśne jabłka
3 łyżki miodu
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Na cieście rozsmarowujemy masę migdałową. Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plasterki i rozkładamy na masie.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ciasto przez około 30 minut, aż do momentu gdy jabłka się zrumienią. Pod koniec pieczenia, polewamy ciasto miodem.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/tarta-migdalowo-jablkowa