ßßß Cookit - przepis na Babka serowa z cytryną

Babka serowa z cytryną

nazwa

Wykonanie

czwartek, 11 Grudzień 2014, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Babka serowa z cytryną
Jedna z moich ulubionych. Lekko wilgotna, delikatna babka z wyraźnie wyczuwalnym smakiem serka homogenizowanego i cytryny. Długo zachowuje świeżość. Można ją polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Polecam.
Składniki:
250 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
150 g miękkiej margaryny
250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
torebka kisielu o smaku cytrynowym
sok wyciśnięty z połówki cytryny
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kisielem.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na białą, gęstą masę, dodajemy margarynę i dokładnie miksujemy. Dodajemy po łyżce mąkę zmieszaną z proszkiem i kisielem. Następnie dodajemy serek i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do formy silikonowej lub natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
*przepis ze strony winiary.pl
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/babka-serowa-z-cytryna