Wykonanie
Dzisiaj proponuję szybkie ucierane ciasto o wyjątkowym smaku. Przepis znalazłam w swoim starym zeszycie, jednak trochę go zmodyfikowałam. Zmniejszyłam ilość
mąki, zamieniłam
margarynę na
masło i dodałam sok i
skórkę z cytryny. Ciasto wyszło raczej wilgotne niż suche, a dzięki
kisielom miało swoistą strukturę. Nie wiem jak smakowało na drugi dzień bo zniknęło w ciągu kilku godzin i niech to będzie rekomendacją do tego by je upiec. Wykonanie ciasta zajmuje około 15 minut trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej wyjąć
masło i
jajka z lodówki.

Składniki:200 g
masła (w pokojowej temperaturze)230 g
mąki4
jajka (w pokojowej temperaturze)3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
kisiele cytrynowe ( po 60 g)sok i skórka z połowy
cytrynyMasło utrzeć z
cukrem pudrem na białą puszystą masę (ok. 3-4 min). Wbijać po jednym
jajku i za każdym razem ubijać masę 2 min. Wymieszać
mąkę z
kisielami i
proszkiem do pieczenia i przesiewać do
masła, na przemian z
sokiem z cytryny. Należy zacząć i skończyć na
mące. Dodać
skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto można posypać
cukrem pudrem lub polukrować.Smacznego:)