Wykonanie
Wszyscy dzisiaj smażą pączki, oponki lub
faworki więc ja proponuję do nich wspaniałą
kawę z
imbirowym aromatem.
Imbir idealnie pasuje do
kawy wiem o tym od dawna jednak do tej
pory szukałam najlepszego sposobu na połączenie tych dwóch składników. Można oczywiście zetrzeć kawałek korzenia i dodać do zaparzonej
kawy ja jednak proponuję zrobić nieco odwrotnie. Tak przyrządzona
kawa smakuje wspaniale.
FaworkiFaworki Nelly Rubinstein
Faworki staropolskieRóże karnawałoweOponkiOponki
serowePączki tradycyjnePączki z
ziemniakami
Składniki na 1-2 porcje:300 ml
wody2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1-2 łyżeczki
cukru5 cm kawałek korzenia
imbirumleczko
Imbir obrać i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. W rondelku zagotować
wodę z
cukrem i
imbirem. Gotować na małym ogniu ok. 5 min. Do filiżanki wsypać 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej, zalać
syropem z
imbirem. Wymieszać, podawać z melczkiem lub czarną, według własnego gustu.Smacznego:)