Wykonanie
Dziś zdrowsza alternatywna wersja dla frytek z
oleju. Te z piekarnika są bardzo dobre jednak trzeba liczyć się z tym że nie każdemu mogą smakować ponieważ wychodzą suche ale wtedy na pierwszy
plan wychodzi cały smak
ziemniaka. Trzeba również pamiętać, że robiąc takie frytki należy pokroić
ziemniaki w równe słupki, gdyż te mniejsze szybko się palą i nie są "mięsiste" a na te grubsze trzeba dłużej czekać.Składniki:
ziemniaki pokrojone w słupki
woda3 łyżki
cukruWykonanie:
Ziemniaki zalać
wodą posłodzić, zamieszać tak aby
cukier się roztopił.
Ziemniaki odstawić na co najmniej 20 minut. Po 20 minutach odcedzić porcję
ziemniaków i wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową tak aby się nie dotykały. Piec w nagrzanym piekarniku na 200 stopni do czasu aż się zrumienią i będą miękkie, z termoobiegiem będzie to trwało krócej.