Wykonanie
Pin It
Z cyklu
przetwory na zimę dziś zapraszam na kompot z mirabelek. Robi się go bardzo szybko, bo do słoików wkładamy całe
owoce razem z pestkami. Na blogu pojawił się też inny przepis z tymi pysznymi kwaskowymi
owocami dżem z mirabelki z
kardamonem.
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:1000 g mirabelek250 g
cukruok. 500 ml
wodyWykonanie:W garnuszku gotujemy
wodę z
cukrem.
Owoce myjemy i układamy (nie drylujemy) w czystych wyparzonych słoikach do mniej więcej 3/4 wysokości. Gorącym
syropem zalewamy
owoce zostawiając 2 cm wolnego miejsca od rantu słoika. Krawędź słoika wycieramy do sucha, mocno zakręcamy wyparzonymi pokrywkami.Do sporego garnka wlewamy
wodę, na dnie kładziemy ściereczkę, wstawmy słoiki, tak aby się nie dotykały. Wlewamy gorącą
wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.