Wykonanie
Uwielbiam smak kwaśnych mirabelek, dżemik stosuję do słodkich
tortów by równoważyć smak.

Składniki:3 kilogramy mirabelek1 kilogram
cukru200 ml.
wodyUmyte, obrane z liści i ogonków mirabelki wrzucamy do dużego garnka.Nie pestkuję
owoców bo to jest jednak żmudne.Wlewamy
wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy co jakiś czas mieszamy.Jak uda mi się zebrać trochę czerwonych to mieszam je z żółtymi i mam wtedy ładny czerwony do ciemnych
tortów.

Jak widzimy że nasze
owoce są dobrze rozgotowane, przecieramy je przez durszlak by pozbyć się pestek.

Wstawiamy nasz dżemik na ogień i gotujemy. Gdy trochę zgęstnieje dodajemy
cukier i nadal gotujemy, pamiętając by mieszać.Gorące nakładamy do słoiczków, zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut.Możemy go stosować do ciast, naleśników, bądź
sosów owocowych podawanych do
mięs lub ryb.