Wykonanie
Kolejna pozycja na liście dań z
kaszą jaglaną to pasztet. Podobnie jak przy pulpetach masa jeszcze przed zapieczeniem była tak pyszna, że istniało ryzyko, że ją zjem, zanim przełożę do formy i upiekę. Powstrzymałam się jednak, gdyż, u mnie w domu, nie tylko ja lubię
kaszę jaglaną. Pasztet smakuje doskonale na ciepło, jest dobry też na zimno ale najbardziej smakował mi kolejnego dnia odgrzewany na patelni. Z dodatkiem surówki z ulubionych świeżych warzyw może stanowić zarówno obiad jak i kolację. Bardzo polecam:)
Składniki:200 g
kaszy jaglanej200 g
pieczarek1
cebula100 g
wędzonego boczkusól,
pieprz1
jajkobułka tartaKaszę jaglaną ugotować na sypko. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę
boczek, kiedy się wytopi dodać
cebulę i chwilę podsmażać. Dodać
pieczarki i dusić ok. 10 min. Do uotowanej
kaszy dodać
pieczarki z
boczkiem,
jajko,
sól pieprz i posiekaną
natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę
bułki tartej. Formę keksową wysmarować
masłem i wysypać
tartą bułką. Przełożyć masę , wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 min. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.Smacznego:)