Dodanie maku do tradycyjnego sosu sałatkowego okazało się tak wielkim zaskoczeniem, że sałatka zniknęła w całości pomimo, że zrobiłam jej naprawdę wielką ilość. Ziarenka maku utopione w sosie nadały jej niecodziennego wyglądu i sympatycznie trzaskały w zębach (oczywiście jeśli lubicie mak). Może to być bardzo prosty pomysł aby zwykłą sałatkę uczynić nieco ciekawszą, sos pasuje praktycznie do wszystkich warzyw.Składniki:6 łyżek jogurtu greckiego4 łyżki majonezu3 łyżki octumalinowego2 ząbki czosnkusól, pieprzszczypta cukru1 łyżka makuCzosnek przecisnąć przez praskę. W kubku wymieszać jogurt, majonez, ocet, czosnek. Wszystko utrzeć na gładka masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wmieszać mak i dodawać do sałatki.Smacznego:)