Wykonanie
Jednym z
chlebów jaki ostatnio upiekłam jest
piwny z
orzechami.
Piwo zakupione do tego wypieku zostało już bardzo dawno, ale jakoś nie mogłam się zmobilizować, żeby go wykorzystać. Teraz oczywiście, żałuję, że nastąpiło to tak późno.
Chleb jest wspaniały, miękki, puszysty i do tego chrupie
orzechami. Uwielbiam:)

ŹródłoSkładniki:60 ml
ciemnego piwa np. Guiness270 ml
maślanki210 ml
wody600 g
mąki pszennej2 łyżeczki
soli morskiej1 g świeżych
drożdży100 g
orzechów włoskich, posiekanychWszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką przez 30 sekund. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-18 godzin. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną
mąką stolnicę, złożyć je na pół. Przełożyć do kosza wyłożonego ściereczką obsypaną
mąką i zostawić do wyrastania. Odstawić na ok. 1 godzinę.W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 st C. Po 30 minutach przełożyć ciasta na rozgrzaną blachę. Po 10 minutach, zmniejszyć temperaturę do 210 st C i piec kolejne 25-40 minut.Smacznego:)