ßßß
ŹródłoSkładniki:60 ml ciemnego piwa np. Guiness270 ml maślanki210 ml wody600 g mąki pszennej2 łyżeczki soli morskiej1 g świeżych drożdży100 g orzechów włoskich, posiekanychWszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką przez 30 sekund. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-18 godzin. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złożyć je na pół. Przełożyć do kosza wyłożonego ściereczką obsypaną mąką i zostawić do wyrastania. Odstawić na ok. 1 godzinę.W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 st C. Po 30 minutach przełożyć ciasta na rozgrzaną blachę. Po 10 minutach, zmniejszyć temperaturę do 210 st C i piec kolejne 25-40 minut.Smacznego:)